Mübadele şehitleri Nilüfer’de anıldı

Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği, 30 Ocak 1923 tarihinde Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan nüfus mübadelesi sözleşmesinin 94. yıldönümünde Görükle’de bulunan Rıza Aga Mübadale Kahvesi önünde mübadele şehitleri için anma töreni gerçekleştirdi. Anma etkinliğine Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Meclis Üyeleri Lütfü Gönenç, Ali Kızılkaya, Şemsi Oğuz ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. Anma programı Bursa Lozan Mübadilleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Temizel’in 35 derneğin ortaklaşa hazırladığı mübadele şehitleri için hazırlanan bildiriyi okuması ile başladı.

Törende konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, kendisinin de mübadele ailesinin çocuğu olduğunu belirterek şöyle konuştu:  “Bursa’nın birçok köyünde mübadele sonucu gelip yerleşen aileler var. Ben öncelikle aramızdan ayrılanları, o süreçte zorlu bir deniz yolculuğu ile anavatana dönerken kaybettiğimiz şehitlerimizi rahmetle minnetle anmak istiyorum. Biz 1400’lü yıllarda Anadolu’dan kopup Balkanlar’a yerleşmişiz. Balkanlar’da kültürümüzü korumuşuz, dilimizi korumuşuz, dinimizi korumuşuz aradan 450 yıl sonra tekrar ata topraklarına göç etmişiz. Ama tüm bu yaşananlara rağmen kimliğimizi korumayı başarmışız. Onun için de bu mücadeleyi gerçekleştiren atalarımızın önünde bir kez daha saygı ile eğiliyorum” dedi.

Mübadele şehitleri için mevlit okunan programın ardından törene katılanlar Mudanya’ya giderek şehitler anısına denize karanfil bıraktı.