haber

Bozbey: Zengin Türkçe'mize sahip çıkalım

Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen ilk etkinlikte İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Araştırma Görevlisi Yusuf Akçay’ın kaleme aldığı Türkçenin Yüzü adlı kitap kamuoyuna tanıtıldı. Etkinlikte yine Akçay’ın Türkçenin gelişiminde büyük rol oynayan tarihsel metin ve sözlüklerden oluşan sergisi de açıldı. Etkinliğe Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, CHP Bursa İl Başkanı Metin Çelik, bazı akademisyenler ve çok sayıda konut katıldı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yaptığı konuşmada, ölen 906 değil, yaşayan 7 bin 105 dil arasında kalması için Türkçeye sahip çıkılmasını istedi. Bozbey, “Bir iletişim aracı olarak dil, yurttaşlar arasında duygu, düşünce ve inanç birliğini oluşturan ve toplumsal yapıyı güçlendiren en güçlü ortak bağlardandır. Yüce Atatürk, öncülüğünü yaptığı çağdaşlaşma hareketinde, dil bağımsızlığını, siyasal ve ulusal bağımsızlığın ayrılmaz parçası olarak değerlendirip, dilimizin başka dillerin etkisinden kurtarılması yönünde çalışmalar başlatmıştır,” diye konuştu.

Nilüfer Belediyesi’nin Türkçenin korunması için yaptığı çalışmaları da hatırlatan Bozbey, 2002 yılından itibaren iş yeri tabelalarında Türkçe dışında dilin kullanılmaması amacıyla bazı düzenlemeler yaptıklarını söyledi. Bozbey, uygulamanın Türkiye’de ilk kez yapıldığını vurgulayarak, Nilüfer Belediyesi’nin çeşitli kurumlar tarafından ödüllendirildiğini kaydetti. Başkan Bozbey kendisinin de 2005 yılında dilin ne kadar yozlaştığına dikkat çekmek amacıyla bir fotoğraf sergisi açtığını anımsatırken, Türkçenin doğru kullanımı için basına da sorumluluk düştüğünü vurguladı. Başkan Bozbey, “Türkçe'mizin yaşadığı sorunların çözümünde öncelikli olarak yurttaşların doğru Türkçe kullanımına özendirilmesi ve bu yönde eğitilmesi gerekmektedir. Özellikle geniş kitlelere seslenerek, dilin kullanımını ve gelişimini doğrudan etkileyen yazılı, sözlü ve görsel basınımız, sorumluluklarının bilinciyle, dil kullanımına özen göstermeli, dil yanlışlarından sakınmalıdır,” diye konuştu. 

Başkan Bozbey yayınladığı kitap dolayısıyla Yusuf Akçay’a teşekkür etti. Türkçenin Yüzü adlı kitabın yazarı, Araştırma Görevlisi Yusuf Akçay da eserin yayımlanmasında katkılar sunan Nilüfer Belediyesi’ne teşekkürlerini sundu. Akçay dildeki çelişkileri ortaya koymak için somut bir belge sunmayı amaçladığını belirtti.

Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Profesör Doktor Hatice Şahin de ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün zengin Türk dilinin çağdaş seviyeye ulaşması için büyük çaba gösterdiğini vurguladı.

Dil Bayramı dolayısıyla düzenlenen bir diğer etkinlikte, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Profesör Doktor Bülent Sankur, Nâzım Hikmet Kültürevi’nde farklı okullardan gelen lise öğrencileriyle buluştu.

Sankur sözlerine Nâzım Hikmet’in “Dilimin sözleri değerli taşlara benzer. Ben bir kuyumcu yamağıyım. Bu aydınlık taşları birbirine çarparak işitilmemiş sesler çıkarmak istiyorum. Onları öyle bir dizeyim istiyorum ki, gözlerimiz en güzel bir türküyü dinler gibi olsunlar,” dizeleriyle başladı. Bülent Sankur Dil Devrimi’nin birden bire yapılmadığını, aydınlanma devrimiyle birlikte dildeki sadelik ve arınma sürecinin başladığını bildirdi. Sankur yabancı dillerin Türkçe üzerindeki olumsuz etkilerine de dikkat çekti.

Konuşmanın ardından Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Şafak Pala, Prof. Dr. Bülent Sankur’a bir plaket takdim ederek, teşekkürlerini sundu. Ayrıca Araştırmacı-Yazar Yılmaz Akkılıç’ın kaleme aldığı Atatürk ve Bursa adlı kitap da öğrencilere ücretsiz dağıtıldı.