haber

Çocuk Yetiştirmenin Altın Kuralları

Sosyal belediyecilik alanında farklı projelere imza atan Nilüfer Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü, aile içi iletişim ve çocuklara daha kaliteli yaşam konusunda yeni bir çalışma başlattı. Çalışma kapsamında Monami Türkiye’nin katkılarıyla Prof. Dr. Üstün Dökmen’in konuşmacı olarak katıldığı bir seminer düzenlendi. Nâzım Hikmet Kültürevi’nde düzenlenen seminerde öğretmen ve velilere, çocuklara nasıl davranılması gerektiği anlatıldı.

İnsanların hayatta birçok seçimle karşı karşıya kaldıklarını belirten Üstün Dökmen, “İnsanlar istemeden girdikleri meslekleri maalesef değiştiremiyor. Bizler ebeveyn olarak çocuklarımızı şimdiden eğiterek ileride karşılarına çıkacak seçimlerde daha mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşam sürmeleri için yönlendirmeye çalışmalıyız,” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Dökmen, “Mesleğimize, evliliğimize ve genel yaşamımıza dair heyecanlarımız vardır. Gelişen yaşam koşulları, teknoloji ve toplumsal yapının değişmesiyle mesleki ihtiyaçlarda değişiyor. Artık özel sektörler çalışanların yaratıcı olmasını istiyorlar. İş yaşamında başarılı olması için genel yaşamımızdaki heyecan çok önemli. İnsanlar sosyal alanlarda aktif olduklarında ya da hiç gitmedikleri yerlere gittiği zaman genel yaşamlarında daha yaratıcı oluyorlar. Aile yaşamında da biz çocukları nasıl yetiştirirsek bundan 30 yıl sonra 40 yıl sonra da onlar gelecek nesli o şekilde yetiştirecekler,” dedi.

Geleneksel aile yapısında çocuğa davranış şeklinde otoritenin önemine değinen Üstün Dökmen, “Geleneksel Türk toplumunda aile reisi baba eğiten ise annedir. Aile içerisinde baba, anneyi çocuğu karşısında ezdiği zaman çocuk zamanla anneyi dinlemiyor. Eğer aile içerisinde bireyler birbirlerinin üzerinde üstünlük kurmazlarsa, birbirlerine saygılı bir şekilde davranırlarsa çocuk da bu şekilde yetişir ve herkese karşı saygılı olur” dedi. Dökmen, çocukların anneye ya da babaya küçük yaşta vurmasının da yanlış bir davranış şekli olduğunu söyleyerek “Şakadan da olsa çocuğa anneye ya da babaya vurmaması gerekir,“ diyerek sözlerini tamamladı.