haber

Ekolojik sistem Nilüfer’de güvence altında

Nilüfer Belediyesi, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve Ekolojik Yaşam Derneği (EKODER) arasında ekolojik yaşam adına yapılacak çalışmalar için önemli bir projeye imza atıldı. Yerel Çeşit Denemeleri ve Tohum Üretim İstasyonu (Ekobahçe) projesi imzalanan protokolle hayata geçirildi. Protokol kapsamında Alaaddinbey Mahallesi’nde bulunan Yerel Çeşit Denemeleri ve Tohum Üretim İstasyonu, Nilüfer Kent Konseyi Kırsal Alan Çalışma Grubu ve EKODER’e ekolojik tarım felsefesine uygun üretim yapılabilmesi, kaybolmakta olan yerel çeşitlilikleri bulmak, üreterek çoğaltmak, gelecek nesiller için saklamak ve takas etkinlikleriyle dağıtılması üretilmesi amacıyla tahsis edildi.

Ekobahçe’nin içerisinde bulunan Tohum Kütüphanesi’nde stoklanacak olan tohumlar da önümüzdeki yıl Nisan ayında ikincisi gerçekleştirilecek olan Nilüfer Tohum Takas Etkinliği’nde sivil kişi ve kurumlarla paylaşılacak.

 

‘Yerel yemek kültürümüzü unutmaya başladık’

Protokol imza töreni öncesi konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, yerel tohumların önemine vurgu yaparak, “İnsanın yaşamını sürdürebilmesi için gerekli olan temel ihtiyaçlardan biri gıda. Ancak biz her geçen gün ‘doğal, sağlıklı ve besleyici gıdalardan’ daha da çok uzaklaşıyoruz. Besin değeri düşük ve sağlıksız gıdalar yaşamımızın bir parçası olmaya başladı. Bu arada yerel yemek kültürümüzü de unutmaya başladık” ifadelerini kullandı.

 

‘Bu gidişe dur demek istiyoruz’

İnsanların yerel tohumlardan elde edilen gıdalar yerine, şirketlerin kontrolündeki hibrit tohumlardan elde edilen gıdalar ile beslenmeye zorlandıklarını belirten Başkan Bozbey, “Dolayısıyla birim alandan daha çok ürün alınan, daha iri, daha al benili görüntüleriyle satın alma güdülerimizi adeta harekete geçiren gıdalardan, ne yazık ki alışık olduğumuz tadı, lezzeti ve besinleri alamıyoruz. İşin en kötü tarafı, çocuklarımız, gençlerimiz yerel tohumlarla yetiştirilen hiçbir ürünün bizim damağımızda kalan o tatlarını tanımıyorlar. Biz bu gidişe bir dur demek istiyoruz. Geleceğimiz için sorumluluk duyuyoruz. O nedenle, geçtiğimiz Nisan ayında Tohum Takas Etkinliğimizin ilkini düzenledik. O gün aynı zamanda Nilüfer Organik Ürün Pazarımızın açılışını da gerçekleştirdik.” dedi.

 

Yerel gen bankası ve gıda belleği

Ekobahçe'de, yerel çeşit denemelerinin ekolojik tarım felsefesine uygun olarak yapılacağını belirten Bozbey, “Burada herhangi bir sentetik tarım kimyasalı ya da ticari gübre kullanılmayacak. Yerel tohumların deneneceği , üretileceği, çoğaltılacağı ve saklanacağı bu mekandaki Tohum Kütüphanemizde, tohumları saklayıp, teşhir edeceğiz ve ilgili kişi ve gruplara bu tohumları ekip çoğaltmaları için vereceğiz. Bu kütüphane adeta bizim ‘yerel gen bankamız ve gıda belleğimiz’ olacak. Biyolojik çeşitliliğinin zenginliği ve bir çok tarım ürününün anavatanı olmasıyla övündüğümüz Anadolu, artık yerel çeşitlerin, gen kaynaklarının yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. ‘Ekobahçe’ olarak tanımlanan bu mekanda, kaybolmakta olan yerel çeşitlerimizi bulmak, onları üreterek çoğaltmak, gelecek nesiller için saklamak ve takas etkinlikleriyle dağıtmayı hedefliyoruz. Bizim bu çabamızın tüm ülkeye yayılması ve endişelerimizin, gelecek kaygılarımızın yok olması dileğiyle, tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

‘Kent Bostanlığı’ projesi

 

‘Ekobahçe’ ve ‘Tohum Kütüphanesi’nin uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olduğunu belirten Bozbey, “Nilüfer Belediyesi olarak EKODER ile uzun yıllardır çalışıyoruz. Burada gördüğünüz tohumlar ve ürünler uzun süreli bir çalışmanın ürünüdür. Elde edilen değerleri bugün açığa çıkarıyoruz. Her yıl Tohum Takas Şenliğimiz gerçekleştirilecek ve elde edilen ürünler paylaşılacak” dedi.

‘Ekobahçe’nin kapılarının herkese açık olduğunun altını çizen Bozbey, yakın zaman içinde ‘Kent Bostanlığı’ adını verdikleri projeyi de hayata geçireceklerini söyledi.

 

Arca Atay: ‘Tohumlar çoğaltılarak geleceğe aktarılmalı’

‘Ekobahçe’de üretilen ürünlerin, tat, lezzet ve besin içeriği yönünden zengin olduğunu belirten EKODER Başkanı Arca Atay da, “Sentetik kimyasallar ve gübreler ile toprağı kirletip zehirlemediğimiz gibi ürünler de kimyasal kalıntı riski de bulunmamaktadır. Buranın başka bir özelliği de şirketlere ait hibrit tohumların kullanılmıyor olmasıdır. Şuanda Ekobahçe’de biber, domates, kabak, hıyar, mısır, gündöndü ve patlıcan tohumlarını denemekteyiz. Sebze türlerine ait 65 farklı çeşit tıbbi ve aromatik türlere ait 13 çeşidin denemeleri ve tohum alma işlemleri yapılmaktadır. Tohum Kütüphanesi’nde ise Türkiye’nin dört bir köşesinden toplanmış 700’e yakın yerel tohum çeşidi bulunmaktadır. Besin değeri yüksek, verimlilikleri yeterli tohumluk alınarak korunmuş, kayıtları tutulmuş, kaybolmadan yeniden keşfedilmiş tohumlarımızın hep birlikte takas şenlikleri, ortak platformlar ve tohum kütüphanelerinde paylaşılmalı, tohumlarımızı koruyarak, saklayarak ve çoğaltarak geleceğe taşımalıyız” şeklinde konuştu.

Nilüfer Kent Konseyi Başkanı Şazi Çavuşoğlu da, örnek ve lider kent Nilüfer’de, Nilüfer Belediyesi’nin yine öncü bir çalışmaya imza attığını belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti.

Konuşmaların ardından yerel tohumların üretim, çoğaltım ve saklama projesini desteklemek amacıyla, geliri Tohum Kütüphanesi’ne bırakılmak üzere Nilüfer Belediyesi tarafından gerçekleştirilen Nilüfer Müzik Festivali’nden elde edilen 126 bin 600 TL’lik sembolik bağış çeki, Başkan Mustafa Bozbey tarafından EKODER Başkanı Arca Atay’a teslim edildi.