haber

Nilüfer’de can dostlarına beş yıldızlı sağlık hizmeti

Eşitlik, vicdan ve sosyal belediyecilik anlayışıyla Nilüfer’de yaşayan her canlının hizmetlerden eşit bir şekilde faydalanmasını hedefleyen Nilüfer Belediyesi, can dostları için Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’ni yeniledi. Can dostlarının daha modern koşullarda sağlık hizmetlerinden yararlanmaları için, poliklinik operasyon salonları yeniden dizayn edildi. Bütün operasyon setlerinin de yenilendiği Bakım ve Tedavi Merkezi’nde güvenli bir operasyon için gerekli anestezi cihazı da alındı. Özellikle hastane enfeksiyonlarının önüne geçmek amacıyla yoğun bakım salonları ayrıldı. Böylece, cerrahi operasyon gören can dostları, tedavi süreçlerini farklı ünitelerde geçirecek.

Hayvan Bakım ve Tedavi Merkezi’nde yer alan röntgen cihazlarının da yenilendiğini kaydeden Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Fikriye Eker, “Yıllardır kullanılan röntgen sistemi revize edilerek hem çalışan personelimizin hem de can dostlarımızın daha az ışın alması sağlandı. Eski sistemlerde kullanılan röntgen, banyo suları, civa ve gümüş içerir. Civa ve gümüş ağır metal olarak suya, havaya, toprağa ve direk teması durumunda canlılarda kalıcı hasarlar bırakmaktadır. Özellikle civanın insan vücuduna girdiği andan itibaren hasarlar bırakmaya başladığı bilenen bir gerçektir. Öncelikle ülke öz sermayesini korumayı amaçlayan Nilüfer Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, kullanılan sarf malzemesini sonlandırmak ve doğayla daha dost bir teknolojiye geçiş yapmak istemiştir. İkinci adım olarak arıtma ve bertaraf ne kadar iyi yapılırsa yapılsın tehlikeli atık oluşturmayacak ve canlı sağlığı üzerinde risk yaratmayacak bir teknolojiye geçmek istemiştir. Bu dönüşüm sonucunda ortalama 250 litre tehlikeli atık sınıfına giren röntgen banyo suyu ve yaklaşık 2000 adet röntgen filmi kullanımı sıfırlanarak tüm canlıların ortak yaşam alanı olan çevrenin korunması için küçük fakat etkisi çok büyük bir adım atılmıştır” dedi.

Fikriye Eker, 2016 yılında verilen hizmetlerin değerlendirmesini de yaptı. Eker, “2016 yılında Hayvan Hastalıkları ve Tedavi Hizmetleri Büromuzda 1.818 kısırlaştırma, 2.083 adet tedavi ve 1.209 adet cerrahi vakaya müdahale edilmiştir” diye konuştu.