haber

Şen: Türkiye’de din ve devlet ilişkisinde dönüşüm yaşanıyor

Nilüfer Belediyesi ve Sosyal Demokrasi Derneği iş birliğiyle düzenlenen “Sosyal Demokrasi Seminerleri”ne bu hafta ODTÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şen katıldı. Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde düzenlenen toplantıda Mustafa Şen, “Sosyal Demokrasi ve Din” konusuna değindi.  

Sosyal demokrasi ve din ilişkisinin günümüzde karmaşık olduğunu kaydeden Şen, bir kişinin başkasını imanıyla sorgulayamayacağını ifade etti. Din ve devlet işleri hakkında batı ülkelerinde tartışma olmadığını söyleyen Şen, “Türkiye bu coğrafyada laikliği anayasasına sokan ilk ülkedir. Ülkemizin Cumhuriyet ile birlikte modern ulus-devleti olması, hep bazı kesimlerce tartışma konusu oldu. Bu ülkede hep, sosyal demokratlarla muhafazakar kesim, din ve laiklik üzerine tartışmalara girdi. Ülkemizde bugün din ve devlet ilişkisi tam olarak ayrılmış değil. Bu ülkede diyanet işleri hep vardı ve bugün son 30 yılın en güçlü konumunda. Diyanet İşleri’nin bütçesi bugün 6 buçuk milyar TL civarında. Birçok bakanlığın bütçesi bu kadar yok. Osmanlı döneminde bile dini temsil eden kurumlar bugünkü kadar güçlü değildi. Din ve devlet ilişkisinde bugün dönüşüm yaşanmakta” dedi.

Türkiye’de din ve devlet ilişkilerinde yeni bir düzenlemeye ihtiyaç olduğunu kaydeden Şen, “Dinin siyasetle ilişkisi ciddi şekilde ele alınmalı. Siyasette dinin kullanılması farklı görüşleri ortaya çıkarmaktadır. İslam dini, bana göre laikliğe en açık dindir. Laiklik bu ülkeye yüz yıllarca süren anlayışın ürünü olarak yerleşmiştir. Baskıcı ve müdahaleci olmamak kaydıyla her türlü inanca karşı açık olmak gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.