haber

Sokak hayvanlarının refahı Nilüfer’de ele alınıyor

Türkiye’nin farklı kentlerinden gelen bilim insanlarının buluştuğu kongreye CHP’nin kedisi Şero da videoyla katılarak hayvanların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Canlıların yaşam hakkını önemseyen ve bu konuda birçok projeyi hayata geçiren Nilüfer Belediyesi, Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılabilecek değişiklikler ve sokak hayvanlarının refahı adına yapılması gerekenlerin ele alındığı 2. Sokak Hayvanları Refahı Kongresi’ne ev sahipliği yapıyor. “Çünkü Önemsiyoruz” temasıyla Crowne Plaza’da gerçekleşecek kongrenin açılışına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun yanı sıra çok sayıda veteriner hekim, bilim insanı, siyasi parti temsilcileri ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 


“HAYVAN SEVGİSİNİ KÜÇÜK YAŞTA VERMELİYİZ”

Kongrenin açılışında konuşan Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey,  sokak hayvanlarının refahını arttırmak için yapılacak en önemli şeyin sahiplendirmek olduğunu belirterek, “Anaokulundan başlamak üzere eğitim sorunuyla bu işe girmek lazım. Biz eğer çocuklarımıza küçük yaşta hayvan,  insan, kısaca canlı sevgisini veremezsek yol kat edemeyiz” dedi.
18 yıldan beri kent yöneticisi olduğunu belirten Başkan Bozbey, “2003’ten bu yana Türkiye’de örnek bir barınma, hayvan oteli ile bakım ve rehabilitasyon merkezi olmak üzere bir ağ oluşturduk. Hayvan dediğimizde sadece kedi köpekle sınırlandırıldığını görüyoruz. Bu da doğru değil. Kuşlar ya da diğer hayvanlar nerede? Bunlar toplum içerisinde var. Benim evimde kedim,  köpeğim ve bir kaplumbağam var” ifadelerini kullandı.


HAYVAN KELİMESİNİ HAKARETE DÖNÜŞTÜRMEMELİYİZ

Hayvan haklarının, hayvanların korunması ve refahı açısından birinci sırada geldiğini ifade eden Bozbey, “Bizler sorunları çözemezsek, bırakın hayvanları korumayı ve onların refahını arttırmayı, insanların refahını dahi sonraki yıllarda tartışır duruma gelebiliriz, gibi bir endişem var. Toplumda hayvan bir küfür olarak değerlendiriliyor. Bir yerden başlamak gerekiyor. Siz eğer hayvanı o dereceye koyma gafletinde bulunuyorsanız o zaman sokaklardaki hayvanlara çarpanları, onlara vuranları, onları aç bırakanları ve onları öldürenleri boş vermeye başlarsınız. Çünkü öyle yetişmiş, öyle görmüşsünüzdür. Bir müddet sonra canlıları öldürmeye başlarsınız ve bunu yaptıktan sonra bu size hiçbir şey ifade etmemeye başlar. İnsanlıktan çıkmış olursunuz. Bunu çözmenin tek yolu anaokulundan başlayarak lise sonuna kadar hayvan haklarını çocuklara, gençlere detaylı bir şekilde anlatmaktır” dedi.


Hayvan hakları konusunda savunucu olan derneklere de seslenen Mustafa Bozbey, “Çok sayıda derneğimiz var. Bu dernekler, bir araya gelip önemli bir güç olmayı hedeflemek yerine tam tersine bölünerek güçsüzleşmeyi yeğliyorlar. Bir bakıyorsunuz biri bir dernek kurmuş, aradan bir sene geçiyor oradan kopup başka bir dernek kurmuş. Eylemde de birlik yapalım dediğimizde dernekleri yanımızda göremiyoruz. Söylem ile olmaz. Sivil toplumun gücü sadece söylem değildi, eylemde de taşın altına elinizi koyarsınız söz hakkınız olur” ifadelerini kullandı.

CHP’NİN RESMİ KEDİSİ ŞERO SALONDAKİLERE SESLENDİ

Başkan Bozbey’in konuşmasının ardından CHP’nin kedisi Şero video sunumu yaptı. Şero’nun fotoğraflarından oluşan ve üzerine seslendirmenin yapıldığı videoda şu ifadeler yer aldı:  “Benim adım Şero. Ben bir kediyim. CHP genel merkezinde yaşıyorum. CHP'nin resmi kedisiyim. Fotoğrafta eşlik ettiğim hayvansever, İnsan Hakları ve Doğadan Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcımız ve İzmir Milletvekili Zeynep Altıok. Yazardır aynı zamanda. Bir de şimdi CHP Genel Merkezi’ne Poyraz isminde bir köpek geldi. Ama ben daha popülerim. Zeynep Altıok,  halasının sağlık sorunu sebebiyle gelemeyince beni görevlendirdi. Sokak hayvanları adına konuşmak üzere buradayım. Her canlının,  siz insanlar kadar hakkı var.”
Şero’nun mesajının ardından CHP Bursa Milletvekilleri Erkan Aydın ve Nurhayat Altaca Kayışoğlu’nun da katıldığı bir oturum gerçekleştirildi. Oturuma katılan milletvekilleri sokak hayvanlarının haklarını koruyacak kapsamlı bir yasanın çıkarılması için TBMM’de çalışacaklarını söylediler.

İHTİYAÇ DUYULAN YASAL DÜZENLEMELER KONUŞULACAK

13 Mayıs’ta sona erecek kongrede, hayvan davranış problemleri ile bunlara karşı yapılabilecek uygulamalar, barınak ve geçici bakım evlerinde çalışan görevli veteriner hekimlerin karşılaştığı sorunlar ele alınacak. Türkiye’nin yanı sıra yurtdışından da konuşmacıların yer aldığı kongrede, sokak hayvanlarının refahı konusunda güncel gelişmeler, deneyimler, ortak yaşam adına yapılması gerekenler ve Avrupa ülkelerindeki uygulamalar da paylaşılacak. Kongre aracılığıyla, ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin gerçekleşmesi de hedefleniyor.